Υπηρεσίες

Ιατρείο Κεφαλαλγίας
(υπό την έγκριση της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας)


   Παρόλο που ο πονοκέφαλος είναι ένα συχνό σύμπτωμα (υπολογίζεται π.χ. ότι το 16% του  γενικού πληθυσμού πάσχει από ημικρανία), πολλές φορές γίνεται λάθος διάγνωση για την  κατηγορία του πονοκεφάλου, δίνονται λάθος αγωγές με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς από  την μια να παίρνουν μια χούφτα παυσίπονα κάθε μέρα και από την άλλη ο πονοκέφαλος να συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί. Επίσης πολλές ημικρανίες είναι αρκετά ανθεκτικές και ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια τις ασθενείς, οι οποίες στην ουσία αισθάνονται ότι έχουν αναπηρία. Υπάρχουν και σπάνια είδη κεφαλαλγίας ( π.χ. αθροιστική κεφαλαλγία) που είναι  δύσκολα να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν σωστά. Ειδικά σε χρόνιους πονοκεφάλους,  είτε είναι ημικρανίες είτε χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως, ο πόνος δεν είναι σύμπτωμα- είναι νόσος και ως εκ τούτου χρήζει ειδικής αντιμετώπισης που στοχεύει στην κεντρική  (εγκεφαλική) αντίληψη του πόνου.  Έτσι έχουν δημιουργηθεί ανά τον κόσμο ειδικά ιατρεία που  ασχολούνται με τις κεφαλαλγίες.

   Στα ιατρεία κεφαλαλγίας γίνεται αντιμετώπιση των πονοκεφάλων ή κεφαλαλγιών ή άλλων πόνων στο πρόσωπο (όπως νευραλγία του τριδύμου ή τριδυμαλγία, των ινιακών νεύρων) από ειδικούς νευρολόγος που ασχολούνται με την ταξινόμηση, τη διαφορική διάγνωση και τη συμπτωματική, προφυλακτική ή εναλλακτική αντιμετώπισή τους. Επίσης γίνεται αντιμετώπιση του πονοκεφάλου σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού π.χ. σε αθλήτριες ή εγκυμονούσες με ημικρανία, σε ασθενείς που πάσχουν από περισσότερες ασθένειες, σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας και σε ασθενείς που κάνουν κατάχρηση παυσίπονων και τριπτανών.

   Ειδικά οι ημικρανίες (με αύρα), που τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά σε γυναίκες εάν δεν πάρουν σωστή θεραπεία, είναι πολλές φορές δύσκολα αντιμετωπίσιμες και απαιτούν μια χρόνια και σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα νευρολόγο. Έχουμε πλέον αρκετά «όπλα» για την αντιμετώπιση των ημικρανιών. Εκτός από τα χάπια για την κρίση του πόνου ή για την προληπτική αντιμετώπιση της ημικρανίας, έχει εγκριθεί στην Ελλάδα πλέον και το BOTOX για την ημικρανία (βλέπε παρακάτω) με πολύ καλά αποτελέσματα. Καινούργια επίσης μέθοδος αντιμετώπισης είναι οι διάφορες συσκευές που υπάρχουν πλέον και αντιμετωπίζουν τον ημικρανικό πόνο. Αυτές οι συσκευές είναι σε διάφορες μορφές, αλλά όλες τοποθετούνται στο κεφάλι του ασθενούς και ερεθίζουν κατά κάποιο τρόπο ένα νεύρο ώστε να σταματήσει ή να προληφθεί η ημικρανική κρίση. Πρόσφατα ο αμερικάνικος ΕΟΦ (FDA) ενέκρινε τη χρήση τέτοιων συσκευών Διαδερμικής Υπερκόγχιας Διέγερσης (tSNS) - (βλέπε παρακάτω) και διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού (Transcranial Magnetic Stimulator) για την αντιμετώπιση της ημικρανίας με αύρα. Αναμένεται στο κοντινό μέλλον και η εμπορική κυκλοφορία μονοκλονικών αντισωμάτων για την πρόληψη της ημικρανίας (η Θεσσαλονίκη συμμετέχει με ένα κέντρο σε αντίστοιχη μελέτη στο οποίο είμαι ο κύριος ερευνητής). Όποτε, όλες οι παραπάνω λύσεις θα μπορούσαν πλέον σήμερα να συζητηθούν για την αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του πόνου.


Συσκευή Cefaly® για Διαδερμική Υπερκόγχια Νευροδιέγερση (tSNS)


Η συσκευή είναι ένας εξωτερικός νευροδιεγέρτης (διέγερση με ρεύμα) των τελικών κλάδων του τριδύμου νεύρου (υπερτροχίλιο και υπερκόγχιο νεύρο στο μέτωπο πάνω από τα φρύδια) που γνωρίζουμε ότι συσχετίζεται με την παθοφυσιολογία της ημικρανίας. Η συσκευή δρα με την εφαρμογή ενός ηλεκτροδίου στο μέτωπο και ενεργοποιώντας ένα κουμπί ξεκινάει ο ερεθισμός είτε για την αντιμετώπιση της κρίσης πόνου (1 ώρα επί πόνου) είτε για την προληπτική αντιμετώπιση των ημικρανιών (20 λεπτά καθημερινά). Υπάρχουν μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς που επιβεβαιώνουν την θετική επίδραση στον ημικρανικό πόνο.

   Η συσκευή υπάρχει στο ιατρείο και ο ασθενής μπορεί να την δοκιμάσει και να ρωτήσει σχετικά, αλλά δεν διατίθεται προς πώληση στο ιατρείο. Εάν επιθυμεί ο ασθενής παραγγέλνει μόνος του από ελληνική αντιπροσωπεία την συσκευή και την επόμενη ημέρα την παραλαμβάνει σπίτι του.


BOTOX για σπαστικότητα, δυστονία και χρόνια ημικρανία


   Διαθέτω κρατική πιστοποίηση για έγχυση Αλλαντικής Τοξίνης τύπου Α (BOTOX) σε  ασθενείς με σπαστικότητα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και σε ασθενείς με δυστονία.

   Σπαστικότητα ονομάζουμε μια παθολογική σύσπαση και δυσκαμψία των μυών συνήθως  μιας περιοχής του σώματος. Εμφανίζεται μετά από εγκεφαλικά επεισόδια όπου έχουμε βλάβη  των εγκεφαλικών κυττάρων. Λόγω του ότι αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα ελέγχουν τον μυϊκό  τόνο, όταν τα κύτταρα αυτά υποστούν βλάβη (εγκεφαλικό) οι μύες κάνουν από μόνοι τους μια  τονική μόνιμη σύσπαση. Το ίδιο συμβαίνει και στην δυστονία, όπου βέβαια δεν έχουμε  εγκεφαλικό, αλλά μύες των άνω ή κάτω άκρων ή του κεφαλιού κάνουν μια μόνιμη  δυσλειτουργική και πολλές φορές επώδυνη σύσπαση.

   Επίσης το BOTOX έχει λάβει πλέον στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και πολύ πρόσφατα και στη χώρα  μας, την ένδειξη για χρόνια ημικρανία και μπορεί πλέον να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση  αυτής της δύσκολης πάθησης. Συγκεκριμένα σε ημικρανικούς που έχουν πάνω από 15  ημέρες το μήνα πόνο για 3 τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες, μπορεί ο νευρολόγος να κάνει,  εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, και ενέσεις με BOTOX σε 31 έως 37 προκαθορισμένα  σημεία στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και στον αυχένα. Το θετικό είναι ότι μπορεί  να συνταγογραφηθεί πλέον κανονικά και ο ασθενής μπορεί να το λάβει με τη συνταγή από τα  κρατικά φαρμακεία. Η όλη διαδικασία έχει ως εξής: μαρκάρονται τα σημεία στο κεφάλι που θα  γίνει η έγχυση, διαλύεται το BOTOX και γίνεται ένεση στα σημεία. Η διάρκεια της όλης  διαδικασίας δεν είναι πάνω από μισή ώρα. Τα αποτελέσματα τα αντιλαμβάνεται ο ασθενής  μια εβδομάδα μετά και διαρκούν 3-4 μήνες. Συνήθως μειώνουμε την από το στόμα θεραπεία  ή τη σταματάμε. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές.

Επίδειξη έγχυσης Botox σε ασθενή με χρόνια ημικρανίαDuodopa για την Νόσο του Πάρκινσον.


Πρόκειται για μία νέα επεμβατική μέθοδο συνεχούς έγχυσης λεβοντόπα (η ουσία που λείπει στον εγκέφαλο στην νόσο) στο λεπτό έντερο, με τη βοήθεια μιας αντλίας, μετά από την διενέργεια γαστροστομίας. Έτσι δημιουργείται ένα σταθερό και πλήρως ελεγχόμενο επίπεδο χορήγησης της λεβοντόπα στον ασθενή. Βελτιώνει πολύ την κινητικότητα του ασθενούς και μειώνει τις παρενέργειες που εμφανίζονται σε αυτούς τους ασθενείς μετά τα πρώτα χρόνια χορήγησης λεβοντόπας (όπως τις διακυμάνσεις της δράσης, τις υπερκινησίες που έχουν αυτοί οι ασθενείς).

   Κατάλληλοι είναι ασθενείς οι οποίο παίρνουν 4 ή περισσότερες δόσεις λεβοντόπα την ημέρα και όμως έχουν κινητικά προβλήματα ή παρενέργειες. Αρχικά ο ασθενής εισάγεται σε κλινική για 3-5 ημέρες όπου τοποθετείται ρινογαστρικός καθετήρας και μπορεί να δει ο ασθενής τα αποτελέσματα ΠΡΙΝ γίνει γαστροστομία και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει. Στην περίπτωση αυτή γίνεται με βοήθεια γαστρεντερολόγου μόνιμη γαστροστομία και τοποθετείται η αντλία και ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του. Φοράει την αντλία την ημέρα και το βράδυ την αποσυνδέει για τον ύπνο. Έχει 24ωρη δωρεάν στήριξη από ειδική νοσηλευτική υπηρεσία, που του δείχνει και τον εκπαιδεύει στην χρήση της αντλίας που είναι όμως πολύ εύκολη.

   Το σύστημα της Duodopa χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς συμμετοχή του ασθενούς.


CAPSAICIN για την αντιμετώπιση χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.


   Το αυτοκόλλητο της καψαïκίνης 8% (QUTENZA) χρησιμοποιείται από πιστοποιημένους γιατρούς, για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Ο νευροπαθητικός πόνος είναι πόνος που προέρχεται από βλάβη του νεύρου και συνήθως δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα κλασικά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Το αυτοκόλλητο συνταγογραφείται και το φέρνει ο ασθενείς από το φαρμακείο. Στη συνέχεια, στο ιατρείο, τοποθετείται αναισθητική αλοιφή για μια ώρα στην περιοχή ή στις περιοχές που πονάνε, ξεπλένεται η αλοιφή, και τοποθετείται το αυτοκόλλητο αφού πρώτα κοπεί κατάλληλα για να εφαρμόσει σωστά. Μετά από μισή μέχρι μια ώρα αφαιρείται το αυτοκόλλητο. Η όλη διαδικασία γίνεται μια φορά κάθε 3- 4 μήνες ενώ η διαδικασία προετοιμασίας και επικόλλησης διαρκεί 3 ώρες. Η επικόλληση μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές.


Συνταγογράφηση και έκδοση παραπεμπτικών


   Είμαι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση  νευρολογικών φαρμάκων και για  την έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών για εξετάσεις της ειδικότητας μου (απεικόνιση  εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, υπέρηχοι, ακτινογραφίες) και για φυσικοθεραπεία σε  νευρολογικές παθήσεις.


ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.

   Το ιατρείο διαθέτει επίσης και μηχάνημα για την διεξαγωγή ηλεκτρομυογραφήματος και ηλεκτρονευρογραφήματος. Με αυτές τις εξετάσεις διερευνούμε π.χ. εάν τα μουδιάσματα που αισθάνεται ένας ασθενής στο χέρι οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή στον αυχένα, εάν ο πόνος στα πόδια είναι από την μέση ή από μια νευροπάθεια, εάν υπάρχει κάποια κληρονομική νευροπάθεια ή εάν υπάρχει αλκοολική ή διαβητική νευροπάθεια κλπ. Πιο αναλυτικά οι δοκιμασίες και τι μετράμε με την κάθε μια:

1. Nerve Conduction Studies:

Motor Nerve Conduction Velocity.. Με αυτήν την εξέταση ερεθίζουμε ένα κινητικό νεύρο και μετράμε την αντίδραση του (π.χ. την ταχύτητα του) Αυτή η εξέταση μπορεί να μας δώσει πληροφορίες π.χ. σε μια κάκωση ενός νεύρου ή σε παγίδευση του ή σε πολυνευροπάθεια κλπ.

Sensory Nerve Conduction Velocity.Με αυτήν την εξέταση κάνουμε το αντίστοιχο σε ένα αισθητικό νεύρο (δηλ. ερευνούμε τα μουδιάσματα). Μας δίνει πληροφορίες σε μουδιάσματα π.χ. στο χέρι εάν οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

F - Wave. Με αυτήν μέθοδο μπορούμε να εξετάσουμε σε τι κατάσταση είναι ο αυχένας ή η μέση ενός ασθενούς δηλ. σε μια δισκοκήλη εάν περνάει το ερέθισμα από το νεύρο.

2. Quantitative EMG. Είναι το ηλεκτρομυογράφημα, με το οποίο εισάγουμε μια λεπτή βελόνα σε έναν μύ και εξετάζουμε τη δραστηριότητα του σε ηρεμία και υπό σύσπαση. Μπορούμε επίσης να κάνουμε έγχυση με Botox εάν χρειάζεται στον μυ που εξετάζουμε.

Το μηχάνημα, στο οποίο γίνεται η εξέταση, είναι το Keypoint Portable XP Edition για σταθερό H/Y και έχει, βέβαια, ελεγχθεί και πιστοποιηθεί διεθνώς (CE) και όλες οι παραπάνω δοκιμασίες είναι εντελώς ακίνδυνες, απολύτως ασφαλείς και χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια για τον εξεταζόμενο.