Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο αυτό είναι από τα πιο συχνά σύνδρομα παγίδευσης ενός περιφερικού νεύρου. Σε αυτό το σύνδρομο παγιδεύεται ένα νεύρο του χεριού (το μέσο νεύρο) στο ύψος του καρπού. Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα τρία μεγάλα νεύρα του άνω άκρου και συμμετέχει στην κινητικότητα και στην αίσθηση της άκρας χειρός. Επειδή περνάει από μια στενή περιοχή του χεριού, το καρπιαίο σωλήνα, που αποτελείται από τα οστά του καρπού και από έναν εγκάρσιο σύνδεσμο, σε περίπτωση που για οποιαδήποτε λόγο υπάρξει κάποια φλεγμονή στην περιοχή το νεύρο πιέζεται και δίνει συμπτώματα στα δάκτυλα.

Το σύνδρομο συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες (που εκ φύσεως έχουν πιο στενό καρπό από τους άντρες), στην εγκυμοσύνη, όταν υπάρχουν σακχαρώδης διαβήτης, στις διαταραχές του θυρεοειδούς, στις ρευματοπάθειες, στην παχυσαρκία, σε κακώσεις της άρθρωσης. Επίσης συχνό είναι σε άτομα που χρησιμοποιούν πολύ ηλεκτρονικό υπολογιστή ή που πληκτρολογούν τακτικά. Τα συμπτώματα είναι μουδιάσματα στα δάκτυλα (στα τρία πρώτα ή σε όλα), πόνος που μπορεί να αντανακλά και πάνω από τον καρπό, δυσκολία στο να επιτελέσει ο ασθενής κάποιες λεπτές λειτουργίες (π.χ. κούμπωμα) και μπορεί να πέφτουν και αντικείμενα από το χέρι. Γενικότερα τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τις νυκτερινές ώρες, για άγνωστο λόγο. Επιδεινώνονται με τις κινήσεις (οδήγηση, κράτημα βιβλίου- εφημερίδας- ακουστικού). Στο 65% των περιπτώσεων αφορούν και στα δυο χέρια. Ο ασθενής συνήθως αντιμετωπίζει τα συμπτώματα με το να αλλάζει θέσεις το χέρι ή να τινάζει τον καρπό.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου, όταν είναι σε ήπιο στάδιο, γίνεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ειδικούς νάρθηκες. Εάν όμως είναι σε προχωρημένο στάδιο ή τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον καρπό. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τοπική αναισθησία από ορθοπεδικούς ή νευροχειρουργούς ή πλαστικούς χειρουργούς.

Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί το σύνδρομο αυτό είναι με νευροφυσιολιογικό έλεγχο από νευρολόγο. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή διάγνωση, γιατί πολλές φορές τα συμπτώματα μπορεί να είναι από τον αυχένα και ο ασθενής χωρίς λόγο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης μπορεί ο νευρολόγος να καθορίσει τον βαθμό της πίεσης του νεύρου και να το παρακολουθεί σε βάθος χρόνου.