Σύνολο των Περιστατικών, Διάγνωση Εξόδου και Θάνατοι κατά την διάρκεια του 2006 στην Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Τσαλιγοπούλου Αγάθη, Δερμιτζάκης Εμμανουήλ, Δελησάββα Δέσποινα, Γεωργιάδου Αλεξάνδρα, Κυριακίδης Παναγιώτης,  Παπαδόπουλος Βασίλειος, Τσίπτσιος Ιάκωβος

Νευρολογική Κλινική, ΕΣΥ, Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη


Εισαγωγή - Σκοπός:
Για το έτος 2006 γίνεται καταγραφή των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στην νευρολογική κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου».

Υλικό - Μέθοδος:
Από τις καταχωρήσεις στον Η/Υ της γραμματείας της κλινικής έγινε εκτύπωση του αριθμού των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν, όλων των διαγνώσεων εξόδου, των ημερών νοσηλείας, των θανάτων και που αποδόθηκαν.

Αποτελέσματα:
Το σύνολο των εισαγωγών στην νευρολογική κλινική το 2006 ήταν 2.054. Οι συνολικές ημέρες της νοσηλείας ήταν 8.122, που σημαίνει ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,95 ημέρες. Από πρόσφατη εργασία που έγινε υπολογίστηκε ότι οι εισαγωγές από τα ΤΕΠ προς την νευρολογική κλινική για το δωδεκάμηνο Φλεβάρης 2006 μέχρι και Γενάρη 2007 ήταν1020 που σημαίνει ότι περίπου οι μισές εισαγωγές ήταν από τα ΤΕΠ και οι άλλες μισές από την λίστα αναμονής.
Ο λόγος νοσηλείας (όπως αναγράφεται στο εξιτήριο) ήταν στο 9,1% των ασθενών ισχαιμικό ΑΕΕ, στο 7,5% κεφαλαλγία, στο 7,0% υποτροπή ΣΚΠ, στο 6,2% κρίση «Ε», στο 5,3% πρώτο απο­μυελινωτικό επεισόδιο ή πιθανή ΣΚΠ, στο 5,1% tumor εγκεφάλου, στο 3,5% αιμωδίες άκρων, στο 3,3% επεισόδιο απώλειας συνειδήσεως, στο 3,3% ημιπάρεση ή ημιπληγία, στο 3,0% οσφυοκήλη, στο 2,5% αντίδραση μετατροπής ή κατάθλιψη.
47 ασθενείς που εισήχθησαν απεβίωσαν στην κλινική (2,3% επί του συνόλου). Στους 14 αιτία θανάτου ήταν βαρύ ισχαιμικό ΑΕΕ, στους 13 ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, στους 10 τελικό στάδιο tumor εγκεφάλου.

Συμπεράσματα:
Τα παραπάνω στοιχεία σημαίνουν ότι με 28 κλίνες που έχει η κλινική η πληρότητα ήταν 80,5% για το 2006. Τα ΑΕΕ είναι ο πρώτος λόγος τόσο της νοσηλείας όσο και θανάτου των ασθενών της κλινικής.