Τι είναι η Νευραλγία του Τριδύμου Νεύρου ή Τριδυμαλγία ("Tic douloureux")

Είναι ένα έντονο άλγος στην περιοχή κατανομής του τριδύμου νεύρου (του βασικού αισθητικού νεύρου του προσώπου). Ο πόνος είναι μικρής διάρκειας ( από κλάσματα δευτερολέπτου μέχρι το πολύ 2 λεπτά) και μοιάζει συνήθως με εκκένωση ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον:

 • Ο πόνος είναι έντονος, οξύς ή διαξιφιστικός
 • Μπορεί να προκληθεί από ερεθισμό συγκεκριμένων περιοχών (εκλυτικές ζώνες - trigger zones) π.χ. στο ξύρισμα στους άνδρες.
 • Οι προσβολές του πόνου είναι στερεότυπες σε κάθε ασθενή και από την μια πλευρά

Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει μυϊκό σπασμό στο πρόσωπο ("tic douloureux"). Τα τελευταία χρόνια, με τις καλύτερες απεικονιστικές μεθόδους του εγκεφάλου (Μαγνητική) πιστεύουμε ότι ο πόνος οφείλεται σε κάποιο αγγείο που πιέζει την ρίζα του τριδύμου νεύρου και την ερεθίζει, αλλά πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία.

Η αισθητική κατανομή του τριδύμου νεύρου στο πρόσωπο

Το τρίδυμο νεύρο (ή Πέμπτη εγκεφαλική συζυγία) είναι ένα νεύρο του προσώπου με το οποίο αισθανόμαστε. Ένα νεύρο στο δεξί ήμισυ του προσώπου και ένα στο αριστερό. Το νεύρο από κάθε μεριά καλύπτει δηλαδή το μισό πρόσωπο και τον αντίστοιχο στοματορινικό βλεννογόνο. Το νεύρο αποτελείται από τρία μικρότερα νεύρα ή κλάδους τα οποία κατανέμονται στο πρόσωπο. Οι τρεις κλάδοι και οι περιοχές που κατανέμονται στο πρόσωπο είναι:

 • Το οφθαλμικό νεύρο (1ος κλάδος): μέτωπο, πρόσθιο τριχωτό μέρος του κεφαλιού, ράχη της μύτης, το πάνω βλέφαρο, το επάνω μέρος του επιπεφυκότα του οφθαλμού, το δακρυικό αδένα, ίριδα του ματιού.
 • Το άνω γναθικό νεύρο (2ος κλάδος): κάτω βλέφαρο, κάτω μέρος του επιπεφυκότα, το πλάγιο της μύτης, το μάγουλο, το άνω χείλος, δόντια της άνω γνάθου, τους βλεννογόνους του στόματος και της μέσης και κάτω ρινικής θαλάμης της μύτης και τους βλεννογόνους των ιγμορείων και του σφηνοειδούς και του ηθμοειδούς κόλπου.
 • Το κάτω γναθικό νεύρο (3ος κλάδος): η δερματική περιοχή της κάτω γνάθου (εκτός από την γωνία της), η δερματική περιοχή πρόσθια στους κροτάφους, η δερματική περιοχή πάνω από το πτερύγιο του αυτιού, η κροταφογναθική άρθρωση, το τύμπανο του αυτιού, μέρος του έξω ακουστικού πόρου, το πηγούνι, το κάτω χείλος, τα δόντια και τα ούλα της κάτω γνάθου, οι βλεννογόνοι στην βάση του στόματος και στα πρόσθια 2/3 της γλώσσας.
 • Όταν έχουμε νευραλγία του τριδύμου νεύρου τα μουδιάσματα, ο πόνος, το κάψιμο, το ηλεκτρικό ρεύμα ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα είναι σε έναν από τους κλάδους αυτούς του τριδύμου νεύρου ή πιο συχνά σε δυο από τους κλάδους μαζί (συνήθως 2ος και 3ος κλάδος). Όταν λοιπόν έχουμε συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές ο νευρολόγος εύκολα μπορεί να διαγνώσει μια νευραλγία του νεύρου.

  Θεραπεία

  Η θεραπεία είναι δύσκολη και χρόνια με αντιεπιληπτικά (συνήθως) φάρμακα. Εφαρμόζονται και παρεμβατικές θεραπείες (κρυοπηξία γαγγλίου του τριδύμου, «μαξιλαράκι» στην ρίζα του τριδύμου) ή τελευταία νευροδιεγέρτες, αλλά γενικά είναι μια επώδυνη, μακροχρόνια και επώδυνη κατάσταση.